Kijk Uit Let Op

De oproep voor meer informatie over KULO is niet zonder resultaat gebleven.  Na de eerste aanzet door Herman Vriezekolk reageerde vanuit Aalten Henk Nijkamp.

De naam voluit luidde Kijk Uit, Let Op. Het waren puzzeltochten per fiets. De tochten werden meestal door Henk Nijkamp uitgezet. Zijn vrienden, o.a.  Henk Klein Lankhorst, Jan Rensink, Gerrit Haverslag en Anton Visser werden ingeschakeld om de uitgezette ritten te controleren. Ook bemanden ze tijdens de rit, steeds op een zondagmiddag, een aantal controleposten.

Er werd een bescheiden inleggeld gevraagd. Hiervan werden prijzen gekocht en ook de drukkosten betaald. Omdat Henk Nijkamp toen in Deventer naar school ging, liet hij de papieren daar bij een bedrijfje kopiëren. De eerste prijs was steeds een wisselbeker, beschikbaar gesteld door de firma Visser. De start en de finish waren ook steeds bij het café Visser, toen naar ik meen nog Verlof A. 

Ergens zou misschien nog de wisselbeker moeten zijn of, en dat valt niet uit te sluiten, de beker is lang op de vuilnisbelt terecht gekomen. "Tenslotte was het geen beker met de twee oren", aldus Nijkamp. De eerste tocht werd ergens midden jaren 50 van de vorige eeuw verreden weet Gerrit Holterbroek zich nog te herinneren. "Wanneer precies weet ik niet meer maar we vertrokken van veloa", aldus Holterbroek. "Nee, geen veloa maar verloofa, verlof A bij Visser maar dan de klEmtoon anders", voegt hij er met een vette glimlach aan toe en vervolgt: "De drijvende kracht dat was 'Henkie bestuur' zoals we Henk Nijkamp noemde omdat hij in zoveel besturen zat."

Wie weet meer over KULO uit Okkenbroek's verleden? Denk aan wanneer voor het eerst gereden, foto's of ander materiaal is van harte welkom.

Stuur een bericht naar Henk Sepers.

BRON | Herman Vriezekolk, Henk Nijkamp, Gerrit Holterbroek.