Stilleven geschonken aan Dorpsarchief

Het onlangs door Plaatselijk Belang Okkenbroek en omgeving in het leven geroepen Dorpsarchief Okkenbroek heeft vandaag haar eerste stuk ontvangen. Na het overlijden eerder dit jaar van mevrouw Ludden, de echtgenote van meester Ludden, heeft dochter Nelle(ke) een schilderij dat ooit in Huize Okkenbroek hing, geschonken aan het Dorpsarchief.

stilleven 1

Nelle: “Met name de Fuchsthaller’s heb ik meegemaakt met hun gast de heer Van Hoogstraten. We (Hetty Stoevenbelt, ik e.a.) waren als kinderen daar altijd zeer welkom en hebben veel in de tuin gespeeld, zoals in het theehuis/prieel. Geen idee of dat er nog staat. Verder herinner ik me de ommuurde groentetuin aan de achterkant, de maartse viooltjes en de stinkende gouwe die in de hoek bij Kerkdijk groeiden.”

Ook het paadje erachter dat door de leerkrachten die in Huize Jeanette woonden als looproute naar de school werd gebruikt door onder andere haar vader, de dames Te Cate en de familie Piening is in de herinnering van Nelle (1950) gegrift. “De eerste keer dat ik brandnetelsoep gegeten heb, was toen wij een pannetje kregen van mevrouw Fuchsthaller. Herinner me ook dat we wel eens paddenstoelen (cantharellen) van hen kregen. Blijkbaar waren zij natuurminnaars!”, aldus Nelle.

Met het vertrek van de familie Fuchsthaller in 1964 heeft meester Ludden een stilleven gekocht uit de inboedel van de heer Fuchsthaller. Nelle: “We hebben het nog! En al is het niet veel waard (wat mijn vader hoopte), en is het te donker om mijn huiskamer op te vrolijken, we hebben er nog geen afstand van kunnen doen. Nu mijn moeder is overleden willen we dit graag teruggeven aan Okkenbroek.”

Het stilleven is met dankbaarheid toegevoegd aan de collectie van Okkenbroek van Oudsher.