Nieuws

2022 is het jaar van de fiets in Okkenbroek

We gaan jullie vermaken met allerlei acties rondom de fiets, totdat alle Okkenbroekers zeggen: de fiets, dat ga ik ook eens proberen. Daarover later veel meer. Als opwarmertje alvast een interview met een van de vele fietsende Okkenbroekers. Dit keer Bert Stam.
Bert, je bent een van Okkenbroekers die we vaak voorbij zien fietsen. Wil je je nog even voorstellen aan mensen die je nog niet zo goed kennen?
‘Zeker, ik ben Bert Stam. Ik woon sinds 2002 in de IJssel de Schepperstraat met Ina en onze drie kinderen. Ik kom uit een hele sportieve familie. Al mijn vijf broers en zussen zijn behoorlijk sportief. Ik ben zelf begonnen met voetballen. Met de elfstedentocht in 1997 heb ik de overstap gemaakt naar schaatsen en skeeleren. Zo ben ik uiteindelijk bij triatlons terecht gekomen en sinds een aantal jaren ben ik vooral aan het fietsen. Eerst de mountainbike en later de racefiets. Ook om naar het werk te komen ga ik bijna altijd op de fiets. Sinds kort naar het station in Deventer, waar ik de trein neem naar Apeldoorn. Daar werk ik als docent landbouwtechniek op Aventus.
Al met al rijd ik zo’n 10.000 kilometer per jaar, 6.000 op de racefiets en 4.000 op de stadsfiets. Ik red het nog steeds prima zonder electrische fiets. Daar heb ik niks op tegen, maar zo lang het lukt, trap ik lekker zelf. Dat is toch wat intensiever en gezonder. Ik fiets puur voor mijn eigen gezondheid en omdat ik het fijn vind om te doen. Er zit niet per se een nobel doel achter.
Mijn kinderen zijn ook best sportief maar fietsen vinden ze niet cool. Ik verwacht wel dat dat nog wel komt hoor. Een fietsvakantie lijkt me ook wel wat. Eerder heb ik al veel tochten gedaan zoals de Marmotte en ook de Mont Ventoux heb ik al beklommen.’
Heb je nog een tip voor Okkenbroekers die overwegen te gaan fietsen? ‘Allereerst is het natuurlijk ontzettend goed voor je. Je gezondheid knapt er echt van op. Het is vooral een kwestie van volhouden. Ook als het een keer niet zulk weer is. Maar als je in het voorjaar begint is het vaak lekker weer.’

Rust en ruimte voor mens en natuur.


Beeldmateriaal:
Jan Venekamp
Loes ten Anscher

Mis je iets op deze website of wil je iets doorgeven, stuur dan een email:
Klik hier en stuur de redactie een e-mail.

Ontwerp & Ontwikkeling: Blinck Media & Webdesign Buro

Copyright © 2021 Okkenbroek.net. Alle rechten voorbehouden.