Nieuws

Paddentrek

Dag dorpsgenoten,

Genieten jullie deze dagen ook zo van het heerlijke voorjaarsweer? En van de zingende vogels?
Ik zag vandaag zelfs alweer een aantal Citroenvlinders vliegen, echt voorjaar!
Afgelopen donderdag zijn de borden "Let op! Paddentrek" weer geplaatst aan een aantal wegen vlak bij de weteringen aan de Zuid-Oostkant van ons dorp. Misschien hebben jullie ze ook al wel zien staan.

PADDENTREK, WAT IS DAT?
Nu met deze heerlijke temperaturen hebben de padden (en andere amfibieën) ook het voorjaar in hun bol. Ze hebben deze winter in een holletje in de grond of een lekkere bladerhoop zich verstopt en de kou overleefd. Nu het voorjaar wordt, gaan ze met alle soortgenoten tegelijk op stap naar watertjes. Daar kunnen de vrouwtjespadden hun 'paddensnoeren' met eitjes afzetten. En na een poosje warmte op het water, komen daar allemaal 'paddenvisjes' uit: de volgende generatie.

WAAROM MOET IK OPLETTEN?
Onderweg van hun winterslaapplek naar het voortplantingswater, steken veel padden vaak asfaltwegen over. En, dat is link. Padden zijn niet zo heel snel (zoals Kikkers, bijvoorbeeld) en vinden het wegdek vaak wel even een fijne plek om stil te zitten, vooral na een warme dag, als de weg is opgewarmd. Als er op dat moment een auto aan komt, kunnen ze niet snel genoeg weg komen en worden ze platgereden. De afgelopen jaren zijn er op de wegen waar nu de borden staan veel padden helaas doodgereden.

WAT KAN IK DOEN?
Is het een boven de 5 graden buiten tijdens de ochtend- of avondschemering/avond en ga je met de auto op pad? Helemaal als het dan ook nog vochtig weer is, is de kans groot dat er padden op het asfalt zitten.

Tips: rij erg rustig, en probeer zachtjes óm de padden die je in de koplampen voor je auto ziet heen te rijden. (Óver de padden heen rijden met de auto, waarbij ze in het midden onder je auto door gaan, is ook gevaarlijk voor ze: de luchtstroming onder de auto beschadigt hun kwetsbare lijfjes meestal zo erg, dat ze alsnog dood gaan.)
Zit er een pad midden op de weg? Stap even uit en help hem over te steken door hem aan de kant van de weg te zetten waar hij naartoe loopt of waar z'n neus naartoe staat.

Wandel je graag in de ochtend/avond en vind je het fijn om paddenlevens te redden? Laat het me even weten (mariekeindeschepping@gmail.com), dan kunnen we met een paar mensen op de dagen dat veel padden oversteken even afstemmen dat er regelmatig in die uren iemand langs de route loopt en padden helpt oversteken, zodat ze niet doodgereden worden.

Ps: voor kinderen is dit ontzettend leuk om te doen!

20210218 12105020210218 121050

Rust en ruimte voor mens en natuur.


Beeldmateriaal:
Jan Venekamp
Loes ten Anscher

Mis je iets op deze website of wil je iets doorgeven, stuur dan een email:
Klik hier en stuur de redactie een e-mail.

Ontwerp & Ontwikkeling: Blinck Media & Webdesign Buro

Copyright © 2021 Okkenbroek.net. Alle rechten voorbehouden.