Nieuws

De Week van Lezen en Schrijven

In Deventer heeft 7 procent van de volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Landelijk is dit zelfs 12 procent. Dit probleem ontstaat meestal al op jonge leeftijd. Kinderen die opgroeien in een taalarme omgeving lopen een groter risico om op te groeien tot laaggeletterde volwassene. Om dit te voorkomen én om te laten zien hoe leuk (samen) lezen is, heeft de Bibliotheek Deventer tijdens de Week van Lezen en Schrijven een aantal mooie activiteiten op de agenda gezet.   

Plezier in lezen Als ouder/verzorger speel je een onmisbare rol bij de leesontwikkeling van je kind(eren). Maar wat als je zelf moeite hebt met lezen en schrijven en je kind niet kunt voorlezen? Als je niet naar een ouderavond kunt omdat je het digitale aanmeldformulier niet begrijpt?  

Lezen is belangrijk. Het vergroot de taalontwikkeling, concentratie, fantasie en zelfs de gezondheid. Alle ouders, ook laaggeletterde ouders, kunnen met de juiste hulp een taalrijke omgeving creëren. De Bibliotheek helpt hierbij. Bijvoorbeeld met het organiseren van voorleesmiddagen, BoekStart, de VoorleesExpress en natuurlijk met een uitgebreide collectie kinderboeken. Als je hier zo vroeg mogelijk mee begint, kan het kind een goede start maken. Ook het taal- en leesniveau van de ouders verbetert zo spelenderwijs doordat er in het gezin meer aandacht is voor taal.  

 De Week van Lezen en Schrijven in de Bibliotheek 

Van 8 tot en met 14 september is het de Week van Lezen en Schrijven. De Bibliotheek zet zich dan extra in zodat iedereen de kans krijgt om (beter) te leren lezen en schrijven. Zo kunnen kinderen van 2 tot 4 jaar op vrijdagochtend 9 september kennis maken met Moppereend tijdens een Muzikaal Voorleesfeestje. Op zaterdag 10 en woensdag 14 september kun je meedoen aan Reuze Scrabble of ervaar je dankzij de Escape koffer hoe het is als je niet goed kunt lezen of rekenen. Alle activiteiten zijn gratis. Kijk voor het complete programma op www.bibliotheekdeventer.nl/agenda

Aandacht voor laaggeletterdheid is belangrijk, want onze samenleving wordt sterker en leuker als iedereen mee kan doen.

Rust en ruimte voor mens en natuur.


Beeldmateriaal:
Jan Venekamp
Loes ten Anscher

Mis je iets op deze website of wil je iets doorgeven, stuur dan een email:
Klik hier en stuur de redactie een e-mail.

Ontwerp & Ontwikkeling: Blinck Media & Webdesign Buro

Copyright © 2021 Okkenbroek.net. Alle rechten voorbehouden.