Skip to main content

Nieuws

LEADER Salland gaat weer open

LEADER Salland gaat weer open èn verwelkomt coördinator Edwin Broekman

Leader Salland staat aan de vooravond van de nieuwe openstelling: naar verwachting kunnen nieuwe aanvragen vanaf 2 april formeel worden ingediend. De Leadergroep roept initiatiefnemers op om zich nu alvast te melden met mooie plannen. Neem contact op met Leadercoördinator Giny Hoogeslag als je meer informatie wilt over de mogelijkheden. Dat kan per mail via g.hoogeslag@olst-wijhe.nl, maar bellen kan natuurlijk ook: 06 1348 8937. Met het vertrek van Mireille Groot Koerkamp als jarenlang Leaderbaken van Salland was een nieuwe coördinator nodig. Die plek wordt enthousiast ingevuld door Edwin Broekman, een oude bekende van Salland:

Edwin.Broekman“Hallo, ik ben Edwin Broekman. Vanaf 1 maart ben ik de nieuwe coördinator Leader de Kracht van Salland. Ik woon bijna mijn hele leven in Overijssel, ruim 20 jaar in Deventer, 8 jaar in Olst en 24 jaar in Zwolle. De afgelopen 9 jaar was ik gebiedsregisseur in de gemeente Eemsdelta (Noord-Oost Groningen). Daarvoor ben ik ZZP-er geweest en heb ik ruim 20 jaar gewerkt bij de gemeente Deventer. In Olst ben ik 1 periode raadslid geweest. Ik verheug me er ontzettend op om weer dagelijks tussen de Sallanders te zijn en het prachtige landschap en de cultuur te ervaren. Graag werk ik met iedereen aan weer een succesvolle Leaderperiode.”

Wat is LEADER?
Leader is onderdeel van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en richt zich op de economische, ecologische en sociale versterking van het platteland. Leader De Kracht van Salland omvat de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Uitgezonderd is de stad Deventer (daarvan behoren wel de dorpen en wijken Colmschate-Noord en -Zuid en De Hoven tot het Leadergebied).
Projecten moeten worden uitgevoerd in of ten goede komen aan dit gebied. Naast Salland zijn er nog veel andere Leadergebieden: Nederland telt er in totaal 31 (waarvan 4 in Overijssel) en in Europa zijn er meer dan 3.500.

We doen het voor Salland en in Salland doen we het samen
Het Leaderprogramma wordt uitgevoerd van 2023 tot en met 2027. Ook Salland heeft weer een Leaderprogramma opgesteld onder het motto: “We doen het voor Salland en in Salland doen we het samen". De Leaderbijdrage is een financiële bijdrage. Dit is een percentage van de eenmalige investeringskosten van je project. De hoogte van de Leaderbijdrage varieert, maar is maximaal 50% van de totale kosten, met een minimum van € 10.000,- en een maximum van € 100.000,-. Leader is meer dan een subsidieprogramma en richt zich naast financiering ook actief op versterken van het onderlinge netwerk en uitwisseling in het gebied.

Lokale Actie Groep (LAG)
De uitvoering van Leader De Kracht van Salland ligt in handen van de Lokale Actie Groep (LAG). De LAG bestaat uit mensen met een achtergrond in landschap, toerisme, landbouw, cultuur, onderwijs, zorg, jongeren, ondernemers, dorpsbelangen en overheden (gemeenten en waterschap).

Wil je meer weten, kijken dan op www.dekrachtvansalland.nl en neem contact op met de leadercoördinator.

kr.v.Sall prov.OVEU