Skip to main content

Nieuws

WIJ GEVEN NIET OP!

Woensdag 9 oktober was er een informatieavond georganiseerd door de Werkgroep Behoud Onderwijs Okkenbroek.

Met een volle zaal bij Ons Centrum wilden wij een update geven voor het dorp over de gang van zaken en de toekomst. Behalve dorpsgenoten waren er ook mensen vanuit de politiek aanwezig, evenals een delegatie van de kerk. Heel fijn was het ook dat de directeur en een oud-MR-lid van de Looschool aanwezig waren, evenals 2 teamleden van de Wereldwijzer in Okkenbroek.

Waar staan we nu? Varietas, de bestuurder van onze school, heeft de ouders zijn voorgenomen besluit medegedeeld. Dat betekent dat het bestuur de school per 1 augustus 2025 wil sluiten.
Als werkgroep zijn wij al een tijd bezig om bepaalde zaken te inventariseren en uit te pluizen hoe de gang van zaken is bij zoiets en wat we ertegen kunnen doen.
Hierbij hebben wij hulp van Dik Berkhout, jurist bij Jurion. Middels een bedrag van de gemeente hebben wij hem in kunnen huren ter ondersteuning.
Een deel van de avond werd besteed aan de gang van zaken rond de sluiting, de rechten en plichten van de MR en van het bestuur, en de reden van dit besluit.

We hebben nieuwbouw in Okkenbroek nodig, maar met die meer huizen gaat het ons niet lukken om het aantal beoogde leerlingen te halen. Varietas heeft het minimumaantal op 50 gezet. Dit is voor Okkenbroek niet reëel; dat kun je namelijk zien als je terugkijkt over een heel aantal jaren.
Maar ook hebben we aandacht besteed aan waar onze kansen liggen en het belang van school voor ons dorp! Want het kan echt, een kleine school!
Hiervoor hebben wij een onderwijsplan opgesteld wat vergelijkbaar is met die van de Looschool. Ellen heeft dit plan toegelicht, en Karin, de directeur van de Looschool, heeft toegelicht hoe zij dit hebben aangepakt en vormgegeven. Zij is, net als wij, ervan overtuigd dat deze onderwijsvorm erg goed werkt voor kinderen. Jawin heeft als oud-MR-lid ook toegelicht hoe zij tot dit onderwijs zijn gekomen.

De werkgroep heeft afspraken gepland met andere schoolbesturen en gaat dit plan voorleggen. Ook zijn er gesprekken met de gemeente gepland, want zij zien
ook graag dat onderwijs in Okkenbroek behouden blijft. De gemeente wil ons daarin ondersteunen.

Tot zover de update!