Skip to main content

Nieuws

Reuring in Salland 10 oktober in Olst

Uitnodiging Reuring in Salland

Ruim 400 Sallanders hebben samen een toekomstvisie voor Salland gemaakt. De visie is in concept klaar. Maandagavond 10 oktober wordt deze besproken in het Holstohus in Olst. De visie zet een stip op de horizon voor 2030 en is gericht op landbouw, wonen, onderwijs, natuur, zorg, energie, landschap of werk. De vragen zijn: Is dit de goede richting? En wil je hieraan meehelpen? Iedereen is van harte welkom om mee te denken en mee te dóen.

Visie klaar en dan?
Deze visie wordt gebruikt als basis voor de uitvoering van Leader (Europees programma voor plattelandsontwikkeling), Salland Deal (gericht op landbouw, landschap, natuur en water), Salland Marketing (recreatie en toerisme) en de initiatievencoach (sociale kwaliteit en leefbaarheid). Ook andere organisaties in Salland kunnen deze visie als basis gebruiken. Het is tenslotte gemaakt voor en door heel veel Sallanders.

Oproep om mee te doen
Je kan op verschillende manieren meedoen. Op 10 oktober kan je meedenken over de aanscherping van de visie. Als je zelf een goed idee hebt voor Salland, kan je als initiatiefnemer een project opzetten en uitvoeren.
Daarnaast zoeken we nieuwe leden voor de ‘Lokale Actie Groep – Leader de Kracht van Salland’ (oftewel de Leadergroep). De Leadergroep is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Leaderprogramma in Salland. Ze beoordelen de subsidieaanvragen voor Leader en helpen initiatiefnemers bij de uitvoering van hun project. Voor de Leadergroep worden vooral jonge mensen gezocht (twintigers en dertigers zijn ook jong), en/of mensen met verstand van ‘groene onderwerpen’ (biodiversiteit, landbouw, landschap, energie, klimaat) en/of mensen die thuis zijn in gezondheidszorg en welzijn. Het belangrijkste is dat je hart hebt voor Salland! Meer over Leader lees je op dekrachtvansalland.nl

Netwerk De Kracht van Salland
Ook in 2013 hebben een paar honderd Sallanders samen een visie voor Salland gemaakt. Allerlei bewoners, ondernemers en organisaties in Salland hebben vervolgens deze visie uitgevoerd. Zo ontstond het netwerk “De Kracht van Salland”. Het is een open netwerk waar steeds meer Sallanders aan meedoen.

Vanaf 2013 zijn heel veel projecten gerealiseerd. Dat zijn allemaal initiatieven die een steentje bijdragen aan een vitaler platteland (people, planet, profit). Vanuit De Kracht van Salland worden deze projecten geholpen met een eenmalige financiële bijdrage en begeleiding. De resultaten en ervaringen worden gedeeld in de Salland Café’s. Ieder jaar worden zo’n 4 tot 6 Salland Cafés georganiseerd met steeds 50 tot 200 bezoekers. Zo zijn er door de jaren heen meer dan 3.000 bezoekers op Salland Cafés geweest.

Meer dan honderd Sallandse projecten gerealiseerd
Die projecten zijn bijvoorbeeld de bouw of verbouw van dorpshuizen en accommodaties. Om er een paar te noemen: Dorpshuis de Bongerd in Welsum, Noaberlookaal in Loo Bathmen, Dorpskamer Lierderholthuis, Gastenkamers en brouwerij bij Nieuw Sion en heel recent het Annahuis in Raalte. Ook zijn er Sallandbrede samenwerkingsprojecten uitgevoerd, zoals de Slinger van Salland, Salland Boert en Eet Bewust, Platform Techniek Salland en het StageinregioSalland.nl. Op gebied van landbouw, landschap, natuur en water zijn projecten uitgevoerd bijvoorbeeld gericht op duurzaam bodembeheer, agrarisch natuurbeheer en inzet van erfcoaches. Ook zijn er heel veel kleinschalige initiatieven uitgevoerd die de leefbaarheid en sociale kwaliteit in Salland versterken. Deze worden ondersteund met kleine bijdrage (Kracht van Salland Cheque) en begeleiding vanuit de initiatievencoach. Een overzicht van de projecten is te zien op www.dekrachtvansalland.nl

Informatie en opgave Informatie over de bijeenkomst staat op Reuring in Salland. Je kan je aanmelden via dit formulier Meer weten? Bel of mail naar Mireille Groot Koerkamp, (06) 22466131 m.grootkoerkamp@olst-wijhe.nl

Schermafbeelding 2022 10 05 091147