Skip to main content

Nieuws

Thema ‘Weten over eten’ ICB Wereldwijzer

eten IBSDe groepen van ICB Wereldwijzer zijn de afgelopen weken bezig geweest met het thema ‘Weten over eten’. Dit is het tweede thema wat school breed aangeboden wordt en heeft een link met het thema van de lessen Wetenschap & Technologie van de Zwaluwstaarten.
De leerlingen in de onderbouw hebben onder andere geproefd hoe het is om fruit en groente op brood te eten. Zo hebben we pindakaas met banaan gegeten maar ook kaas met komkommer en tomaat en brood met avocado. Ook hebben we het gehad over wit en bruin brood en wat beter en gezonder voor ons is. We hebben met bloem en meel gekeken naar het verschil hiertussen, bij de bloem ging alles door de zeef en bij het meel bleven er vezels achter. We hebben verschillende testjes gedaan waarbij we het verschil moesten proeven: volkoren pasta – gewone pasta, melk – sojamelk en kwark – yoghurt. De leerlingen vonden het erg leuk om op deze manier met eten bezig te zijn.
De leerlingen in de middenbouw zijn begonnen met een les en een filmpje over de Schijf van Vijf. In deze les werd gekeken welk eten bij de verschillende voedselgroepen hoort. Ook hebben we verschillende lessen van de Smaakmissie over zuivel gedaan. We hebben onder andere een smaaktest gedaan met karnemelk, sojamelk, volle, - en halfvolle melk, chocomelk en drinkyoghurt. Ook hebben we een les over kaas maken gedaan en verschillende kazen geproefd. Vanuit de methode Blink hebben we een les gedaan over wat er nodig is om voedsel te verbouwen en hoe dat gaat in de verschillende werelddelen. Ook hebben we de ingrediënten van een kroket onderzocht en hebben we rundvlees, - kalfs, - black angus, en kaaskroketten geproefd. We hebben ook verschillende zaden en vruchten van een avocado, tomaat en komkommer geplant om te bekijken of we dit zelf kunnen kweken.
De leerlingen in de bovenbouw zijn ook begonnen met de Schijf van Vijf. Wat is gezond voedsel en wat heeft je lichaam aan voeding nodig? Aan het begin van het thema is een broodje hamburger, een stukje kaas en een belegd broodje verpakt in de klas neergelegd. Elke dag is bekeken hoe het rottingsproces bij dit eten gaat. We hebben een suikertest gedaan: hoeveel suikerklontjes zitten in voedsel? Wij hebben onder andere uitgerekend hoeveel suikerklontjes er in winegums, M&M's, een blikje cola en AA-drink zitten. Het resultaat heeft de meeste kinderen toch echt verbaasd. Daarnaast hebben wij gekeken naar volkoren producten en niet-volkoren producten. Hierbij hebben wij ook een smaaktest gedaan, de kinderen moesten het verschil proeven tussen 'gewone' en volkorenpasta. Tot slot hebben wij ook gekeken naar E-nummers: welke e-nummers zijn welke kleur? En welke e-nummers zitten er in een pakje M&M's? De leerlingen zijn hard bezig geweest en sluiten dit thema af met een les op de Waerdenborch in Holten.
Dinsdag 4 april is het thema, samen met belangstellende ouders, afgesloten in de groepen. De leerlingen van de school hebben de ouders laten zien waar we met dit thema mee bezig zijn geweest.
wereldwijzer