Skip to main content

Nieuws

Grote opkomst bij informatieavond over toekomst 't Noaberhuus.

18 juni heeft woningstichting De Marken, gezamenlijk met Plaatselijk Belang Okkenbroek e.o. een informatieavond georganiseerd in Ons Centrum.

IMG 6905Het doel van deze informatieavond was voor De Marken om uit te kunnen leggen waarom ze een andere weg in willen slaan met 't Noaberhuus, mogelijke toekomstscenario’s te bespreken en de meningen en zorgen van het dorp te horen.

Het is duidelijk dat het onderwerp enorm leeft in het dorp. Er hadden zich op voorhand al meer dan 70 belangstellenden opgegeven maar de uiteindelijke opkomst was vele malen groter en de zaal zat dan ook bomvol.

IMG 6904Financiële uitdagingen

Na een kort voorstelrondje legde Erwin van Proosdij, directeur van De Marken, uit dat het vertrek van de bibliotheek en de gemeentelijke spreekruimte heeft geleid tot een structureel begrotingstekort voor 't Noaberhuus. Ondanks pogingen om de leegstaande ruimtes te verhuren, lukte het niet om nieuwe huurders te vinden. Daarom wil De Marken nu onderzoeken hoe zij tot een sluitende begroting kan komen.

Zorgen en vragen

De aanwezigen uitten hun zorgen over de toekomst van de faciliteiten in het dorp. Specifieke onrust ontstond door het nieuws dat het huurcontract van kapper Rosan niet wordt verlengd en door berichten over het afnemende gebruik van de huiskamer, wat volgens Willy juist nog steeds toeneemt. Erwin van Proosdij kon op een heel aantal vragen al gelijk antwoord geven maar gaf aan, ondanks herhaalde vragen, ook van Rosan zelf, niet in te kunnen gaan op vragen over de situatie met betrekking tot de kapsalon.

Drie scenario’s

De Marken presenteerde drie mogelijke scenario’s voor 't Noaberhuus:

1. Het gehele gebouw omvormen tot woningen.

2. Een combinatie van wonen en werken.

3. Een invulling die zowel het dorp ten goede komt als financieel haalbaar is.

Erwin van Proosdij geeft aan dat er niets bij voorbaat vaststaat en hij hoopt op een fantastisch idee vanuit het dorp. Wel geeft hij aan dat De Marken uiteraard gebonden is aan wettelijke regels.

Interactieve discussie

De aanwezigen gingen in groepen uiteen om de scenario’s te bespreken. Leuk detail is dat de opkomst zo groot was dat er te weinig gespreksleiders aanwezig waren. Dit werd gelukkig makkelijk opgelost door een aantal vrijwilligers.

De belangrijkste punten en ideeën werden op een whiteboard genoteerd. De rode draad in de feedback was het belang van het behoud van (maatschappelijke) faciliteiten voor het dorp.

Vervolg

Aan het eind van de avond werd besloten een klankbordgroep te vormen die samen met De Marken gaat nadenken over de toekomst van 't Noaberhuus. Geeke in ‘t Hof zal deze groep voorzitten. Rosan bood een map met handtekeningen aan tegen de sluiting van haar kapsalon. Van Proosdij bedankte alle aanwezigen en sprak de hoop uit dat iedereen op 10 september bij de volgende bijeenkomst aanwezig zal zijn.